kpk - til forsiden
               
Kristelig Pressekontor postboks 101 tlf 69 88 43 90 faks 69 88 43 94 e-post kpk@kpk.no
 
 
 

 

KPK leverer tekst og bilder til aviser og andre medier, som abonnerer på stoffet. Andre som besøker siden, kan lese nyhetsstoffet 24 timer etter at det er sendt ut til abonnentene.
Tekst på bokmål og nynorsk.

Sommerstevne i all enkelhet

Gudvangen, Stein
Publisert 10.07.2020
Småbarnsfamilien Åkre trekkes ikke mot store kristne stevner. De har funnet sitt feriested i Bygland der det er lav puls, god forkynnelse, turmuligheter og lett å få kontakt med alle.

– På området her kan vi bare slippe ungene løs, sier pappa Jan Arild Åkre.

LAST NED SAKEN I TEKSTFORMAT HER

Han og familien fant sitt sommerstevne bare en drøy halvtimes kjøring unna Evje i Setesdalen der de bor. På området til Kristen Videregående Skole Bygland har de ligget med campingvogna på bibel- og naturcampen de siste to åra. 

Campen i Bygland, litt opp i dalen for Evje, er ikke av de store og prangende plantene i den kristne stevnefloraen, men selv i koronaåret samler de bra med folk, for 18. sommer på rad. Over 100 deltakere har vært her den andre uka i juli.

Lyngdal Bibelcamp er det store sørlandske trekkplasteret for ferierende i Indremisjonsforbundet (ImF), men for dem som vil ha en roligere stevneutgave, finnes det et alternativ. Halvannen time i bil fra Kristiansand har bibelcampen en lillebror som ikke gjør fullt så mye av seg.

Storslått natur

Her er det ikke antydning til røyk- eller lysshow, og ikke noe utstyrstungt lovsangsband. Det er ikke effektene, men det enkle som trekker, ikke bare barnefamilier, men også middelaldrende og et betydelig antall pensjonister. Her får de en rolig uke med bibelforkynnelse og turmuligheter i storslått natur.

Dessuten får de rikelig med tid til å nyte omgivelsene siden programmet ikke er tettpakket. Etter frokost og bibeltime har deltakerne seks hele timer til rådighet for turer i skog og mark og enkelte andre tilbud før det er middag. Lunsjmaten smører de selv under frokosten. På kvelden er det møte igjen.

­– Traust

Forkynnelsen er gjenkjennelig for den som sogner til et hjemlig bedehus. I år er Roald Evensen bibeltimeholder uka igjennom.

Sommerstevne i all enkelhetBIBELTIMER: Roald Evensen har forkynt om Moses’ stav under bibeltimene rett etter frokost. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

Han har undervist om Moses og hans stav. På torsdagen snakket han om Aron og Hur som hjalp Moses med å heve armene en hel dag slik at israelittene kunne vinne over amalekittene.

Evensen er en erfaren indremisjonsforkynner som har reist masse rundt om i Norge. Han har ofte vært i Lyngdal på bibelcampen der, mens det er første gangen han er taler i Bygland.

– Her er det mer traust, sier Evensen som selv ser ut til å trives godt både på talerstolen og på tur i terrenget rundt skolen i Bygland.  

Påfyll og fellesskap

Jan Arild Åkre (32) er her sammen med kona Gurid Kristine og de tre barna deres, Johannes (8), Rebecca (5) og Samuel (3). I Bygland har de funnet det riktige feriestedet for seg og sine.

– Her får vi åndelig påfyll og fint fellesskap. Og så er vi på en mindre plass der det er bra for ungene å være og de kan knyte kontakt med andre barn. Noen har de truffet før, men så treffer de også noen nye, sier Jan Arild til Kristelig Pressekontor.

Han setter også pris på turmulighetene, og midt i uka tok han og kona alle de tre ungene med på en nokså lang tur i heiene øst for bygda.

– Ungene kan bli slitne, men det går fint når vi har med litt kjeks og turproviant som bestikkelser, sier Jan Arild med et smil.

Vi finner ham i strandkanten ved et fiskevann der Rebecca er ivrig etter å lære å kaste med stanga. Det er en god opplevelse selv om det ikke blir noen fangst denne gangen.

Kona Gurid Kristine har vokst opp med Lyngdal Bibelcamp, og i løpet av sommeren blir det kanskje et par dagsbesøk dit, men hverken hun eller mannen er avhengig av store forhold.

– Vi har det så greit her, sier Jan Arild som ikke trekkes mot de store stevnene. – Her er det mye mindre forhold, og da får vi bedre kontakt med folk, både unge og gamle, sier han.

Ville rekruttere

Olav Nilsen (61) er leder for campen. Det har han vært de siste åra. Skolen i Bygland eies av Indremisjonsforbundet. Den var tidligere eid av Aust-Agder fylke som drev skogskole på stedet. I 2003 overtok Indremisjonsforbundet skolen, og allerede etter det første skoleåret i 2002-03 tok daværende rektor Ommund Tveit initiativ til et sommerstevne.

Sommerstevne i all enkelhetREKRUTTERENDE: – Vi startet egentlig denne leiren fordi vi ville vise indremisjonsfolket hva skolen vår er for noe, sier den tidligere rektoren ved KVS Bygland, Ommund Tveit (til høyre), her ved siden av stevneleder Olav Nilsen. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

– Naturopplevelser er det store her, og vi prøver å ha en aktivitet hver dag. Vi har hatt et par turer inn på heia denne uka, men vi har også vært i viltparken Elgtun og på gokart-banen i Evje, sier Nilsen.

– Det var i Ommunds periode som rektor skolen ble bygd opp. Han er en gründer, og han er stevnegründeren også, sier Nilsen.

– Vi startet egentlig denne leiren fordi vi ville vise indremisjonsfolket hva skolen vår er for noe, slik at vi kunne få flere til å komme hit som elever, sier Tveit.

– Det kom en del foreldre med barn og besteforeldre med barnebarn hit, og vi fikk en del rekruttering ut av dette, sier Tveit som 17 år etter er fornøyd med resultatet av initiativet han tok da han bestyrte skolen i Bygland. KPK

 

 

 

FAKTA

Bibel- og naturcamp KVS Bygland

  • Tid: 5. - 12. juli
  • Sted: Kristen Videregående Skole Bygland, «midt i hjertet av Setesdal».
  • Bibeltimer med Roald Evensen, kveldsmøter med Halvard Myhren.
  • Barnemøter med Regine Austegard og Pascaline Sagbakken.
  • Bibelsamlinger for ungdom med Edvard Foss.
  • Sang ved Wigdis Trøim.
  • Deltakere: Noe over 100, hvorav 32 barn. 
Relaterte artiklerPowered by Cornerstone