kpk - til forsiden
               
Kristelig Pressekontor postboks 101 tlf 69 88 43 90 faks 69 88 43 94 e-post kpk@kpk.no
 
 
 

 

KPK leverer tekst og bilder til aviser og andre medier, som abonnerer på stoffet. Andre som besøker siden, kan lese nyhetsstoffet 24 timer etter at det er sendt ut til abonnentene.
Tekst på bokmål og nynorsk.

Middelalderforfatter med 40 års forsinkelse

Gudvangen, Stein
Publisert 07.07.2020
Tor Bertel Løvgren er av predikantslekt. Selv om kristen tro er viktig i romantrilogien han snart har fullført, er han ingen forkynnende forfatter.

Likevel er det tilværelsens store spørsmål han behandler i trilogien om navnebrødrene Tord Jonsson og Tord Sigurdsson.

LAST NED SAKEN I TEKSTFORMAT HER

Hovedfigurene hans lever i hver sin epoke, men jager etter samme svar, Jonsson på 1980-tallet, Sigurdsson 800 år før. Det store spørsmålet i Løvgrens bøker er om livet har mening.

Våget ikke

Som ung turte ikke Løvgren å satse som forfatter, så han tok kjemifag i stedet. Samtidig skrev han hele tiden dikt, noveller, bibelbetraktninger og viser. Først da han ble pensjonist, kunne han vie tiden helt til forfatterskapet, og snart kommer 71-åringens tredje roman.

Middelalderforfatter med 40 års forsinkelseFORSINKET: – Jeg hadde ikke helt troen på meg selv, at jeg kunne drive det til noe levebrød som forfatter, forklarer Tor Bertel Løvgren som endelig som pensjonist kan være forfatter på heltid. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

– Norsk og historie var mine favorittfag på skolen. Derfor begynte jeg å studere realfag, sier Tor Bertel Løvgren til Kristelig Pressekontor.

Han himler med øynene siden han vet at utsagnet ikke gir mening.

– Jeg hadde ikke helt troen på meg selv, at jeg kunne drive dette til noe levebrød, forklarer pensjonisten som nå ikke trenger å tenke på inntektene, men kan konsentrere seg helt om skrivingen. Det er det blitt omkring 1500 pakkede boksider av.

Løvgren utdannet seg til fysiokjemiker, eller bioingeniør som det nå kalles. Etter militæret ble det jobb og videre studier i Oslo hvor han tidlig på 70-tallet traff en hyggelig dame fra Hallingdal. I 1974 giftet han seg med Kari-Margrete Rensel, og i 1978 flyttet de til Skien. Hun er ikke bare ektemake og mor, men også en slags agent for sin forfattermann som liker seg bedre i skrivestua i sveitservillaen enn i selgerrollen.  

Forfatterfamilie

Han vokste opp i Larvik, og som forfatter har han noe å slekte på. Morfaren, Johan Filip Løvgren, skrev intet mindre enn 13 romaner. Han var predikant i Den Evangelisk Lutherske Frikirke med rykte som en rykende god forkynner: «I bøkene hans merker vi vekkelsens klare tone. Han er opptatt av at folk må våkne opp både fra syndeliv og fariseisme. Forventningen om Jesu snarlige gjenkomst er også et tydelig trekk», lyder omtalen på lokalhistoriewiki.

Forfatteren Alfred Hauge ga ham et godt skussmål: «Men slik ein talar! – og med slik biletskapande evne. Eg trur knapt eg har høyrt hans like slik».

Barnebarnet Tor Bertel er ikke direkte forkynnende, men mener han har arvet noe.

– Dette ligger der i bakgrunnen. Jeg tror jeg har med meg en del av bildespråket hans. Det sitter i ryggmargen, selv om jeg har en langt mildere tilnærming når det handler

Middelalderforfatter med 40 års forsinkelseTRO: – Jeg vil gjerne skrive sånn at det blir sant om mennesker og om Gud, så langt jeg har en forestilling om det, sier Tor Bertel Løvgren. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

om tro. Jeg har et ambivalent forhold til hans forfatterskap. Han var såpass markant. Når du er ung, kan du bli skremt, og jeg var ikke så hardhudet. Men morfar skrev veldig godt, sier Tor Bertel som fant kontoret hans med den gamle skrivemaskinen og andre rekvisitter inspirerende.

Begge forfatterne er eksistensielle, men der morfaren hadde et alvorstungt endetidspreg, er barnebarnet mer neddempet. De kristne elementene i bøkene er ikke helt oppe i dagen. Han ønsker at alle, uansett ståsted, kan nærme seg tematikk og innhold og bli beriket.

Gregorius Dagsson

Da Kari-Margrete og Tor Bertel flyttet til Skien, havnet de først i Gregorius Dagssons gate på Borgestad, øst for Skienselva. Det skulle få følger. Den nysgjerrige forfatteren oppdaget gradvis hvem mannen var som hadde gitt navn til gata de bodde i. Det åpnet en dør til forgangne tider – og en romantrilogi det har tatt 15-20 år å modne.

– Jeg ble mer og mer nysgjerrig på hvem Dagsson var, så jeg leste Snorre, satte meg inn i lokalhistorien og oppdaget blant annet ruinene av kapitelkirken i Skien. Den var reist av lendmann Dagssons far, sier Løvgren som så brukte år på å sette seg inn i 1100-tallets historie og ufredstiden der kongssønnene Inge Krokrygg og halvbrødrene Sigurd Munn og Øystein Haraldsson kjempet om makten i Norge. Kong Inge vant, og her kommer Dagsson inn. Han var kongens mektige rådgiver, og hevdes å ha hatt mer makt enn kongen selv.

Reise i tid

Inn i dette teppet vever Løvgren sine to hovedkarakterer, gjennom et uvanlig fortellergrep.

– Via en del hendelser kommer Tord Jonsson inn i middelalderen. Eller han tror han gjør det, sier forfatteren og forklarer: – Det er ikke nødvendigvis en tidsreise, men psykologisk er det et tidshopp, sier Løvgren og letter litt på sløret.

– 80-talls-Tord bærer på et traume. Da er det fristende å rømme inn i en annen verden. Det skjer en ulykke, og han blir lagt i koma. I den komatøse tilstanden opplever han middelalderens verden, sier han og forteller at medisinering kan forklare at man «reiser» på denne måten hvis man ikke er ved full bevissthet.

Middelalderforfatter med 40 års forsinkelseBILDER: Tor Bertel Løvgren mestrer flere sjangre. I bøkene sine maler han tidsbilder, mens veggene hjemme i stua er smykket med bilder han har malt med pensel. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

– Grepet mitt i bøkene er å legge 80-talls- og middelalderfortellingen så nær hverandre at de smelter sammen. Jeg lar Tord Jonsson «oppleve» middelalderen i Skien, dagliglivet og de mange sjøreisene og slagene langs kysten. Alt dette gir innblikk i norsk historie. Jeg ble selv mer og mer oppslukt av 1100-tallet. Dermed ble det tre bøker. I den siste skriver jeg om Sigurdssons opplevelser i Europa og Midtøsten. Jeg skrev bøkene relativt fort. Det som har tatt tid, er redigeringen og historiestudiene, forteller han.

Har livet mening?

Løvgren mener folk i Skien kan ha godt av å oppdage at byens forhistorie handler om mye mer enn Henrik Ibsen. Han selger en del bøker lokalt, men dette er langt mer enn lokalhistorie siden fortellingen favner geografisk vidt.

– Noen har gitt meg virkelig gode tilbakemeldinger og forstått kjernen i det jeg prøver å si.

– Hva er denne kjernen?

– Det er nok ikke én kjerne, men flere tråder. Jeg spør hvem vi dypest sett er, uavhengig av tid, sted og omstendigheter. Er vi et produkt av tilfeldigheter, eller har livet en dypere mening? Var livet meningsfullt i middelalderen da det var krig og ufred? Og hva er meningen med livet i vår tid? Dette er sentralt i det jeg ønsker å få fram, sier han.

Løvgrens to Tord-er lever 800 år fra hverandre, men har likevel mye felles.

– De basker begge med vennskap, kjærlighet, sjalusi, intriger og ufred. Jeg beskriver så realistisk jeg kan, det som er ødeleggende i livet, men så forsøker jeg også å peke på de tingene som gir livet mening, sier Tor Bertel Løvgren.

– Du kommer av predikantslekt. Ligger det et åndelig budskap i bøkene dine?

– Jeg ønsker å skrive god litteratur. Andre får bedømme om jeg får det til. Så får troen komme inn der det er naturlig. Om jeg kan rydde bort en del steiner som hindrer folk i å bli nysgjerrige på kristen tro, er jeg takknemlig. Jeg vil gjerne skrive sånn at det blir sant om mennesker og om Gud, så langt jeg har en forestilling om det. KPK
 

FAKTA

Tor Bertel Løvgren

  • Tor Bertel Løvgren (tidligere Johansson) er en norsk forfatter, født i Larvik i 1949 og vokst opp samme sted, men bosatt i Skien siden 1978.
  • Han har gitt ut diktsamlingene Småsten blant klipper (1978) på Luther Forlag og Tiden er en fugl i min hage (2007) på Serubabel Forlag samt prosaboken De så Ham – Mennesker rundt Jesus (2015), med Proklamedia som forlag.
  • I 2018 kom Sverddrengen, den første boka i en historisk trilogi. Bueskytteren kom i 2020, mens Pilegrimen kommer i 2021, alle på eget forlag.
Relaterte artiklerPowered by Cornerstone