kpk - til forsiden
               
Kristelig Pressekontor postboks 101 tlf 69 88 43 90 faks 69 88 43 94 e-post kpk@kpk.no
 
 
 

 

KPK leverer tekst og bilder til aviser og andre medier, som abonnerer på stoffet. Andre som besøker siden, kan lese nyhetsstoffet 24 timer etter at det er sendt ut til abonnentene.
Tekst på bokmål og nynorsk.

Trofaste faste givere, nedgang i firmagaver

Gudvangen, Stein
Publisert 30.06.2020
Mercy Ships Norge vil hjelpe utsatte afrikanske land i koronatiden. De har trofaste individuelle givere i ryggen, men inntektene fra firmaer svikter.

Afrikas møte med viruset er forsinket sammenlignet med andre deler av verden, men smittespredningen er nå tydelig også der. Derfor samler den norske avdelingen av hjelpeorganisasjonen Mercy Ships inn penger til personlig verneutstyr for helsearbeidere som står helt i frontlinjen i kampen mot viruset.

LAST NED SAKEN I TEKSTFORMAT HER

– Vi kan ikke se på at våre venner og samarbeidspartnere ikke har utstyr til å verne seg selv, sier Roger Vassnes som er nasjonal leder for Mercy Ships i Norge.

Det er i disse dager samlet inn 800.000 kroner til innkjøp av sett med masker, hansker, vernefrakker og skoovertrekk. Dette er utstyr som koster under en hundrelapp pr. sett, men som er mangelvare, og det vil derfor være behov for enda mer penger til dette etter hvert.

Firmainntekter ned

De siste fem åra har Mercy Ships økt gaveinntektene formidabelt i Norge, fra et par millioner kroner i 2015 til over 11 millioner i 2019. Derfor gikk organisasjonen inn i 2020 med optimisme. Men siden nedstengningen 12. mars er giverbildet sterkt endret. Faste givere har fortsatt å gi så langt i koronatiden, men bidragene fra næringslivet er i stor grad stoppet opp.

I fjor hadde Mercy Ships 27 millioner kroner i inntekter hvorav 14,5 millioner var Norad-midler. Rundt to tredjedeler av gaveinntektene kom fra individuelle private givere. Det meste av den siste tredjedelen var bidrag fra firmaer og fond, resten fra basarer og arrangementer.

Trofaste faste givere, nedgang i firmagaverHJELPER AFRIKA: – Vi kan ikke se på at våre venner og samarbeidspartnere ikke har utstyr til å verne seg selv, sier Roger Vassnes, nasjonal leder for Mercy Ships i Norge. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

– De fleste individuelle giverne våre har vært trofaste. Pandemien har dratt givertallene opp, og i april kom det en del ekstra gaver fra private. Når det gjelder firmaer og fond og andre typer inntektskilder, er det ille. Der har vi gått betydelig ned, så vi håper vi skal hente det inn igjen over sommeren, sier Vassnes til Kristelig Pressekontor.

Han henviser til studier som konkluderer med at nesten alle i samfunnet – 95 prosent – har et ønske om å bidra til å hjelpe mennesker i nød.

– Folk gir også om de selv er syke eller permitterte, for de vet at det er noen som har det verre enn de har det selv, sier Vassnes som likevel ikke er sikker på gaveutviklingen de nærmeste månedene.

– Er situasjonen bekymringsfull?

– Ja, det synes jeg. Det som bekymrer meg, er at ting tilsynelatende går fint i Norge, men vi vet ikke hva som vil skje når samfunnet nå åpnes opp igjen. Vi er spent på hvordan det vil gå når så mange har vært permittert og uten jobb så lenge. Kanskje er det først nå vi vil merke effekten av koronaepidemien?

Døde helsearbeidere

Men i Afrika er alt enda mer usikkert. Mercy Ships-lederen påpeker at det normalt er vanskelig nok å få helsehjelp der. Når selv ikke leger og sykepleiere nå har masker og annet beskyttelsesutstyr, er det utfordrende.

– Helsearbeidere i Afrika er varme mennesker som hjelper folk også når de mangler beskyttelse selv. Det er mange historier fra ebola-epidemien om leger og sykepleier som døde i forsøket på å hjelpe andre, sier Mercy Ships-lederen og fortsetter:

– I Norge har vi et av verdens beste helsesystemer og er likevel usikre på om det vil kollapse hvis vi får stor smittespredning. Men i mange afrikanske land vet de ikke engang hvor de skal henvende seg hvis de blir smittet. Og hva om de blir smittet på sykehuset?

Verre i Afrika

Da viruset begynte å spre seg utenfor Kina, henvendte Mercy Ships seg til Pierre Kilebou M'Pelé. Han leder Mercy Ships’ Afrika-kontor som ligger i Benin. M'Pelé har som lege stått midt i kampen mot aids- og ebola-epidemiene, en erfaring han får nytte av nå.

– Rådene i Afrika er de samme som for resten av verden: «Vask hendene! Hold avstand!»

Dette er det veldig lett for oss å si, men når tre generasjoner bor i én hytte og de må ut å hente vann og mat, ser vi forskjellen på dem og oss. Det har vært tøft for mange i Norge, og jeg vil ikke snakke det ned, men våre venner sør for Sahara har det veldig mye verre, sier Vassnes.

Da Norge stengte ned, tenkte han straks på hva Mercy Ships kan gjøre for de aller svakeste. Han skryter av norske bistandsmyndigheter som var blant de første til å trykke sterkt på for at det internasjonale samfunnet skulle komme raskt på banen med hjelp til afrikanske land.

Korona-epidemien ser så langt ikke ut til å ha fått et så stort omfang i Afrika som man kunne frykte. Likevel er smittespredningen betydelig også der, og adgangen til hjelp begrenset.

– I mange av landene vi jobber i, stiger smittetallene hver dag, og vi vet ikke når smittetoppen kommer. Uansett er jobben som gjøres med å skaffe personlig verneutstyr, helt avgjørende for å få kurven ned, sier Roger Vassnes.

Africa Mercy lå til kai i Senegal da smitteutbruddet kom. I samråd med nasjonale myndigheter fant Mercy Ships det naturlig å avslutte den store feltinnsatsen der og ta en pause. Et verkstedopphold i Las Palmas ble framskyndet, men skipet vil vende tilbake til Senegal for å fullføre det avtalte oppdraget der når det ligger til rette for det. KPK

 

FAKTA

Mercy Ships

  • Mercy Ships er en internasjonal kristen hjelpeorganisasjon med hovedkvarter i Texas i USA og norsk kontor i Kristiansand, grunnlagt av ekteparet Deyon og Don Stephens i 1978. De driver et hospitalskip der enkle, livsforandrende operasjoner kan foretas.
  • Organisasjonen var tidligere en del av Youth With A Mission (Ungdom i Oppdrag), men ble skilt ut som en frittstående virksomhet i 2003.
  • Mercy Ships var kjent verden over for sitt flaggskip Anastasis, men hadde også flere andre skip som drev medisinsk hjelpearbeid i fattige land.
  • Nå har Mercy Ships bare ett skip, Africa Mercy, og arbeidet er konsentrert om afrikanske land. De betjener Benin, Republikken Kongo, Ghana, Liberia, Madagaskar, Sierra Leone, Senegal, Togo, Kamerun og Guinea.
  • Mercy Ships har underkontorer i Benin, Spania, Storbritannia, Canada, Tyskland, Sveits, Nederland, Sør-Afrika, Australia, Frankrike, Sør-Korea, Danmark, Belgia, New Zealand, Sverige og Norge.
Relaterte artiklerPowered by Cornerstone