kpk - til forsiden
               
Kristelig Pressekontor postboks 101 tlf 69 88 43 90 faks 69 88 43 94 e-post kpk@kpk.no
 
 
 

 

KPK leverer tekst og bilder til aviser og andre medier, som abonnerer på stoffet. Andre som besøker siden, kan lese nyhetsstoffet 24 timer etter at det er sendt ut til abonnentene.
Tekst på bokmål og nynorsk.

Melodien

Publisert 23.07.2020

 

Hver eneste dag er det noen setter seg ned og skriver noen linjer som kan bli en sang eller et dikt. Noen tekster kan passe til en melodi man kjenner fra før, andre ganger lages det en ny melodi. Andre ganger er det melodien som kommer først. Mange av tekstene i salmeboka vår synges til gamle folketoner som kanskje ville vært glemt, hadde det ikke vært for salmeteksten.

            Dette vekselbruket av tekster og melodier er like gammelt som menneskeslekten. I Salmenes Bok i Bibelen finner vi mange henvisninger til at teksten kan synges på bestemte melodier. Det går fram av «instruksjonene» i det første verset. Salme 45, 1: «Til korlederen. Etter «Liljene». Av Korah-sangerne. En læresalme. En sang om kjærlighet».

            Sangen om liljene er det ingen som husker lenger, men læresalmen om Guds kjærlighet lever videre. William Booth sa det slik: «Hvorfor skal djevelen ha den beste musikken?»Powered by Cornerstone