kpk - til forsiden
               
Kristelig Pressekontor postboks 101 tlf 69 88 43 90 faks 69 88 43 94 e-post kpk@kpk.no
 
 
 

 

KPK leverer tekst og bilder til aviser og andre medier, som abonnerer på stoffet. Andre som besøker siden, kan lese nyhetsstoffet 24 timer etter at det er sendt ut til abonnentene.
Tekst på bokmål og nynorsk.

Vinne full seier

Publisert 27.07.2020

Av Ivar Gjerdi, diakon- pensjonist

9. søndag i treenighetstiden, 2. august 2020

Prekentekst: Romerne 8, 31-39

 

Hva skal vi så si til dette? Er Gud for oss, hvem er da mot oss? Han som ikke sparte sin egen Sønn, men ga ham for oss alle, kan han gjøre noe annet enn å gi oss alt sammen med ham?

Hvem kan anklage dem Gud har utvalgt? Gud er den som frikjenner. Hvem kan da fordømme? Kristus Jesus er den som døde, ja, mer enn det, han sto opp og sitter ved Guds høyre hånd, og han ber for oss. Hvem kan skille oss fra Kristi kjærlighet? Nød, angst, forfølgelse, sult, nakenhet, fare eller sverd? Som det står skrevet: For din skyld drepes vi dagen lang, vi regnes som slaktesauer. Men i alt dette vinner vi mer enn seier ved ham som elsket oss. For jeg er viss på at verken død eller liv, verken engler eller krefter, verken det som nå er eller det som kommer, eller noen makt, verken det som er i det høye eller i det dype, eller noen annen skapning, skal kunne skille oss fra Guds kjærlighet i Kristus Jesus, vår Herre.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Jeg tror at det må kunne sies at rent språklig og innholdsmessig så er dette bibelavsnittet av Paulus noe av det sterkeste og mest sentrale han har gitt oss.  Det starter allerede i vers 1, «Så er det da ingen fordømmelse for dem som er i Kristus Jesus.» Hele kapitelet vitner om en kjærlighet som ingenting kan skille oss fra. Med bakgrunn i alt som har skjedd, Golgataverket, der Jesus i vårt sted gjorde det mulig for Gud å gjøre oss rettferdige ved tro, Guds store gave, så bryter Paulus overveldet ut: «Er Gud for oss, hvem er mot oss» Denne grunnvoll holder i tid og evighet. Vi har ingenting å frykte. Han som ikke sparte sin egen Sønn, ga ham for oss alle!

Noe av det aller verste et menneske kan oppleve er å føle seg forlatt av Gud. Jesu fullbrakte verk på Golgata måtte skje for at vi aldri skulle bli forlatt. Vi kan nok forlate Gud, men han forlater ikke oss. «Hvem kan skille oss fra Kristi kjærlighet?» spør Paulus. Svaret etterlater ingen tvil. Ingenting kan skille oss fra Guds kjærlighet i Kristus Jesus, verken død eller liv, engler eller krefter, noen makt eller skapning.

Hele tre ganger gjentar Paulus dette spørsmålet, men han er forvisset om at tross mange slags problemer, forfølgelse og motstand, og vi kjenner godt djevelens listige angrep, så vil det bli full seier. Vi skal seire takket være Jesu fullbrakte frelsesverk. Jesus er seierherren. Den som har en levende tro og holder seg nær Jesus lever i seierherrens rike. Ingen verdensherskere kan skade oss eller rokke noe ved det faktum. Vi er og forblir borgere av Guds rike. Og Paulus er overbevist: «Men i alt dette vinner vi mer enn seier ved ham som har elsket oss.» (Rom. 8,37). I Jesus har vi fått del en fullkommen seier. Det er Guds gode vilje for alle.

 Guds Sønn forkynte: «Tro på meg, Så skal jeg Satan binde. For jeg skal kjempe slik for deg at vi til sist må vinne. For jeg er din, og du er min. Og der jeg er, tar jeg deg inn. Så skal oss intet skille!» Martin Luther

«Herren er med meg, jeg frykter ikke. Hva kan mennesker gjøre meg? Herren er med meg, han hjelper meg, jeg kan se på dem som hater meg. Det er bedre å søke tilflukt hos Herren enn å stole på mennesker.» (Salme 118, 6-8).Powered by Cornerstone