kpk - til forsiden
               
Kristelig Pressekontor postboks 101 tlf 69 88 43 90 faks 69 88 43 94 e-post kpk@kpk.no
 
 
 

 

KPK leverer tekst og bilder til aviser og andre medier, som abonnerer på stoffet. Andre som besøker siden, kan lese nyhetsstoffet 24 timer etter at det er sendt ut til abonnentene.
Tekst på bokmål og nynorsk.

Kirkekaffen kan snart gjøre comeback

Gudvangen, Stein
Publisert 11.06.2020
Gradvis vender gudstjenestelivet tilbake over hele Europa. Norske kirkegjengere lengter etter åndelig fellesskap og til praten over kirkekaffen. Den trenger ikke være langt unna.

Strømming av møter og gudstjenester er blitt nødløsningen for mange kristne fellesskap de siste månedene, men ingenting erstatter fellesskapet man får ved å være på samme sted.

LAST NED SAKEN I TEKSTFORMAT HER

Derfor ser mange lengselsfullt fram til å kunne møtes for å lovsynge og lytte til forkynnelse og – ikke minst – å drikke kaffe sammen.    

– Kirkekaffen kjempeviktig

– For mange er kirkekaffen kjempeviktig, sier generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd (NKR).

Kirkekaffen kan snart gjøre comebackKAFFEFELLESSKAP: – For mange er kirkekaffen kjempeviktig, sier generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd. Foto: Tor Tjeransen.

Han sier kirkekaffens betydning er blitt svært tydelig gjennom koronakrisen og gjengir noe han hørte fra en kirkegjenger: «Hva skal vi med gudstjeneste hvis vi ikke kan ha kirkekaffe?»

– Folk opplever at det er viktig å komme sammen, men det handler ikke bare om selve gudstjenesten, men også om relasjonen man får over kaffekoppen etterpå, sier han til Kristelig Pressekontor.

Mange fellesskap har løst møtebegrensningene digitalt, men nå vil folk gjerne treffes igjen.

– Det er en så viktig del av det relasjonelle å møtes på samme sted, sier Hermansen som   tror kirkekaffen kan være på vei tilbake i norske menigheter.

5. juni oppgraderte Norges Kristne Råd sin smitteveileder. Der er det henvist til Mattilsynet som oppfordrer til skjerpet oppmerksomhet om hygiene knyttet til tillaging og servering av mat under kirkekaffe og lignende.

Over helgen blir det trolig åpnet for at inntil 200 personer kan være i samme lokale, forutsatt at avstandskravene kan overholdes. Det er foreløpig uklart om det også blir slutt på 1-metersregelen. Den ble opphevet for skolesektoren i slutten av mai, men ikke i samfunnet ellers.

Gradvis åpning

Rundt om i Europa er mange menigheter nå gradvis i ferd med å bli åpnet etter lang tids nedstengning og bare strømmede gudstjenester, melder nettstedet Evangelical Focus.

Erhard Hermansen sier en god del menigheter også i Norge er i gang med vanlige samlinger slik at folk kan møtes ansikt til ansikt slik som før 12. mars.

– Mitt inntrykk er at det for veldig mange er et stort ønske å komme i gang med fysiske gudstjenester igjen, selv om det ikke har vært like lett for alle å få det til, sier han.

NKR er en paraplyorganisasjon for 26 norske trossamfunn og har laget en veileder for menigheter i forbindelse med korona-epidemien. Den er blitt flittig brukt.

– Vi har hatt veldig mange henvendelser fra lokalmenigheter som spør hvordan de skal forholde seg til ulike punkter i veilederen, sier Hermansen som dermed også har fått et godt overblikk over i hvilken grad kirke-Norge er i ferd med å komme ut av korona-dvalen. 

Fysisk og digitalt

En god del menigheter er nå i gang med møter igjen, men på ulike måter.

– Noen har lagt seg på en kombinasjon av digital overføring og fysisk oppmøte med det antallet mennesker som nå er lov, altså 50 stykker med minst én meters avstand. Andre har fortsatt rent digitale møter og gudstjenester, sier han.

Av dem som har begynt å møtes fysisk, er det mange som krever påmelding via e-post eller tekstmeldinger. Noen forsamlinger melder fra om dette i annonsen i avisa.

– Vi ser også at flere større menigheter har flere like gudstjenester med fysisk oppmøte etter hverandre, sier han.

Holder avstand

I Europa ligner trenden en del på det som skjer i Norge, men det er betydelig forskjell fra land til land. Blant menighetene som forsiktig har åpnet dørene igjen, er Chiesa Apostolica i byen Grosseto ved den italienske vestkysten. Der møtes de til gudstjeneste igjen, men med god avstand mellom stolene og godt synlige svart- og gulstripete tape på gulvet for å minne om nøyaktig hvor lang en meter er.

Kirkekaffen kan snart gjøre comebackDISTANSERING: I den italienske menigheten Chiesa Apostolica i byen Grosseto har de begynt å komme sammen igjen for å feire gudstjeneste – men med god avstand mellom stolene og påminnelser på gulvet om hvor lang en meter faktisk er. Foto: Chiesa Apostolica/Evangelical Focus.

I en kommentar på Facebook, skriver en britisk kirkegjenger:

– Flott at dere er tilbake i kirken. Her i Storbritannia kommer ikke det til å skje på en stund.

Italia, som ble så hardt rammet tidlig i pandemien, ser altså lys i tunnelen, mens britene må smøre seg med tålmodighet. Noen land har planer for når kristne menigheter igjen kan samles på samme sted, andre er ikke kommet så langt, melder Evangelical Focus.

I Irland er 20. juli satt som mulig åpningsdato ifølge Evangelical Alliance Ireland, men datoen er ikke bekreftet. Får man ikke bukt med smittespredningen, kan det bli utsettelser.

I land som Italia, Spania, Østerrike, Frankrike og Sveits er situasjonen en annen. I Østerrike har kristne kunnet samle seg i fire uker, i Frankrike i tre. I Østerrike skal de fleste kirkene nå være gjenåpnet. Omkring halvparten av de evangeliske kirkene i Frankrike skal ha gjort det samme. I Sveits har det gått langsommere. Der ble kristne møtelokaler gjenåpnet i pinsen.

– Noen pastorer er redde på grunn av de mange forholdsreglene, så de åpner ikke kirkene, heter det i en uttalelse fra sammenslutningen av evangeliske menigheter i Frankrike.

Noen kristne er redde for å gå i kirken, og holder seg uansett hjemme. De som tør å komme, er dels nølende til å ha nær kontakt med andre. Da ryker kanskje kirkekaffen, selv om gleden over å se hverandre igjen er stor.

– Men med masker over ansiktet kan vi ikke engang klemme hverandre, bemerker en kirkegjenger i byen Caserta i Italia som Evangelical Focus siterer, så europeisk kirkeliv er ikke helt friskmeldt ennå. KPK

 

FAKTA

Kirkekaffen

  • Kirkekaffen er en viktig del av norsk kirke- og kristenliv i sine mange varianter, men også den omfattes av smitteveilederen som Norges Kristne Råd har laget.
  • Her henviser NKR til smittevernrådene fra Mattilsynet der det står at det ikke er påvist at koronaviruset smitter gjennom mat og drikke, men eventuelt gjennom håndtering og tilberedelse av mat samt at forhold rundt serveringen kan innebære en smitterisiko.
  • Mattilsynets råd handler derfor om skjerpet oppmerksomhet rundt håndhygiene og renhold av overflater på kjøkken mv.
  • Ved tilbereding og håndtering av mat i eget kjøkken skal bare de som tilbereder maten, ha adgang til delen av kjøkkenet der maten tilberedes/håndteres, står det i NKR veileder.
  • Buffetservering blir frarådet i veilederen, mens servering av ferdige porsjoner/stykker, eventuelt innpakket catering-mat anbefales.
  • For at kirkekaffen skal bli tryggest mulig anbefales bruk av redskaper som pølseklype eller kakespade, og minst mulig selvbetjening.
  • En person bør ha oppsyn med at avstandsreglene ivaretas i en eventuell matkø.
Relaterte artiklerPowered by Cornerstone