kpk - til forsiden
               
Kristelig Pressekontor postboks 101 tlf 69 88 43 90 faks 69 88 43 94 e-post kpk@kpk.no
 
 
 

 

KPK leverer tekst og bilder til aviser og andre medier, som abonnerer på stoffet. Andre som besøker siden, kan lese nyhetsstoffet 24 timer etter at det er sendt ut til abonnentene.
Tekst på bokmål og nynorsk.

Leif (92) har bygd et par hundre kirker

Gudvangen, Stein
Publisert 09.06.2020
Leif Carlsen har alltid vært detaljorientert. Det synes i leiligheten hans i Hamar der han har en mengde modeller av norske kirker som han har laget selv.

Store deler av pensjonisttilværelsen har han brukt på å bygge små modeller av norske kirker. Etter hvert er det blitt svært mange av dem.

LAST NED SAKEN I TEKSTFORMAT HER

– Jeg har liksom ikke ført noe regnskap med hvor mange jeg har laget, men jeg har lagd masse kirker, adskillig over 100. Kanskje et par hundre, mener 92-åringen.

Presisjon

Leif Carlsen kom til verden 16. mars, 1928. Oppveksten hadde han på ulike steder i Hamar-området. I slutten av tenåra tok han veien over til den andre siden av Mjøsa og jobbet blant annet på en konfeksjonsfabrikk og i et landhandleri. På fabrikken var han først reisende selger og etter hvert kontorist. Senere jobbet han i en rørleggerbedrift på Gjøvik, og han har vært regnskapsfører store deler av yrkeslivet.

Å føre regnskap, krever presisjon, og detaljorientert har nok Carlsen alltid vært. Han ville egentlig bli møbelsnekker, men det ble aldri levebrødet hans. På høyt hobbynivå har han likevel laget mange fine møbler i eget snekkerverksted. Til barn og barnebarn har han blant annet laget senger og gyngehester. Dessuten bygde han familiens hjem i Gjøvik. 

Ikke sløve

Det er nok en sammenheng mellom dette og fascinasjonen for kirkebygg i miniatyr. Nå bor han i en lavblokk i Hamar der det ligger dårlig til rette for høylydt snekring. Aktivitetene fra snekkerbua er dermed byttet ut med pappsløyd.

Leif (92) har bygd et par hundre kirkerVIL IKKE SLØVE: – Jeg er jo ikke noe tess til tungarbeid, men jeg er stadig ute etter å finne noe som jeg kan pusle med, sier Leif Carlsen. Foto: Stein Gudvangen, KPK

– Jeg måtte jo finne noe å gjøre og være opptatt med. Jeg kunne ikke bare sitte og sløve meg, sier Leif som har en leilighet preget blant annet av kirkemodellene han har laget så mange av, men også av høye stabler med puslespillesker. På et bord i stua legger han et stort puslespill idet vi kommer innom. Men han har nok en forkjærlighet for kirkene.

– Jeg sitter og koser meg med det, sier han og forteller at han prøvde seg på andre ting før han fant ut at kirkehus var tingen.

– Jeg begynte med gårder og vanlige hus, men det var mislykka. Jeg ble ikke fornøyd med det, sier Leif som dermed slo seg på kirker i stedet.

På nettet

Mange eldre sliter med å finne fram på internettet. Leif Carlsen er ikke blant dem. Han får ikke reist noe særlig fysisk i sin alder, men på datamaskinen kan han dra vidt omkring. Der jakter han blant annet på bilder av fine norske kirker han kan gjenskape – i papp.

– Jeg må ha en modell å gå etter, sier han og forteller at han måler opp og tegner alle deler av kirka nøyaktig ut fra bildene han finner. Så skjærer han til alle delene i kartong og går i gang og limer dem sammen. Alle detaljer må stemme så godt det lar seg gjøre.

– Det kan være kirker hvor som helst i landet, sier Carlsen som reiste en del rundt i Norge i yngre år, både i jobben og på ferie, og derfor kjenner landet ganske godt.

Innimellom tar Leif turen til nærbutikken for å be om tomme pappesker som de uansett skal kaste. Eskene skjærer han opp og bruker til vegger og tak på kirkene sine. 92-åringen hører ikke så godt lenger, men synet er utmerket, og det kommer godt med når han til slutt maler kirkene og gir dem et mest mulig autentisk ytre.

På sykehus

Leif fikk fire barn sammen med kona Astrid, og de har 14 barnebarn og et stort knippe oldebarn. Etter et langt samliv bor kona nå på sykehjem, mens Leif stort sett greier seg på egen hånd hjemme. Helsa har ikke vært den beste i det siste, så når vi er på besøk har han for første gang på lenge ikke laget noen kirker på en stund.

– Jeg falt og ødela meg i januar. Jeg brakk lårhalsen her på stuegulvet, og så havna jeg på sykehuset. Så jeg har ikke laget noen kirker siden forrige året, men det kan godt hende at jeg setter i gang med det igjen. Jeg er jo ikke noe tess til tungarbeid, men jeg er stadig ute etter å finne noe som jeg kan pusle med, sier han.

Ingen kirkegjenger

Kirkebygger Carlsen må kunne sies å ha et nært forhold til kirker, men har selv aldri vært noen aktiv kirkegjenger. Det er få av kirkene han bygger modeller av, han har vært inni.

– Gjøvik kirke har jeg vært i, og noen få andre i forbindelse med bryllup og sånt, men ikke så mange ellers, forteller han.

Et par kirker betyr likevel noe spesielt. Det gjelder Øvre Vang kirke ved Hamar der han ble konfirmert, og Vardal kirke ved Gjøvik, der han giftet seg med sin kjære Astrid.

I modellproduksjonen har Leif holdt seg utelukkende til Den norske kirke. Frikirker har han styrt unna. Ellers har han produsert både tre- og steinkirker og gudshus fra overalt i landet. Bare én bestemt kirke har han aldri turt å lage modell av.

– Domkirken i Nidaros har jeg ikke vågd meg på. Det blir for detaljert. Ellers har jeg ikke hatt noen problemer med modellene mine, sier kirkebyggeren i Hamar.

Bestiller kirker

Etter hvert begynte ryktene å gå om at det satt en kar i Hamar og laget kirker i miniatyr. Derfor kommer det av og til bestillinger. Da prøver Leif å være imøtekommende.

– Norge har mange kirker, og det er mange som har et forhold til kirka si. Mange har også spurt om jeg kan lage en bestemt kirke til dem, og jeg har levert kirker blant annet til sykehjem i Hamar-trakten, Gjøvik, Elverum og Oslo.

I Sandefjord har han en av døtrene sine. Hun jobber på sykehjem, og i området der er det flere institusjoner som har fått modeller av sin lokale kirke.

– Noen vil ha kirker privat i stua si også, sier Leif som sikkert kunne tjent noen kroner på sine fingerferdigheter, men det vil han ikke.

– Nei, jeg selger ikke kirkene. Jeg gir dem bort, sier Leif med et smil. KPK

 

Relaterte artiklerPowered by Cornerstone