kpk - til forsiden
               
Kristelig Pressekontor postboks 101 tlf 69 88 43 90 faks 69 88 43 94 e-post kpk@kpk.no
 
 
 

 

KPK leverer tekst og bilder til aviser og andre medier, som abonnerer på stoffet. Andre som besøker siden, kan lese nyhetsstoffet 24 timer etter at det er sendt ut til abonnentene.
Tekst på bokmål og nynorsk.

Frelsesarmeleder «Årets færøying»

Gudvangen, Stein
Publisert 02.04.2020
Martin Kúrberg tar seg av folk som er kommet skjevt ut i livet og som samfunnet ikke hjelper. Derfor er han utropt til «Årets færøying 2019».

Kúrberg er daglig leder for to institusjoner på Færøyene og har i mange år hjulpet mennesker på samfunnets skyggeside.

LAST NED SAKEN I TEKSTFORMAT HER

Han har oppsyn med Herberget som er Frelsesarmeens varmestue og bofelleskap for rusmisbrukere i hovedstaden Tórshavn. Dessuten bestyrer han Frælsi – som betyr Friheten – som ligger i bygda Eiði helt nord på naboøya Eysturoy. Dette er et rehabiliteringshjem for rusmisbrukere mellom 18 og 25 år.   

Kritiker

51-åringen uttaler seg også rett som det er kritisk i offentligheten.

Kúrberg taler ofte de svakes sak i mediene og i andre sammenhenger, blant annet nå når koronasmitten har lukket mange dører også på Færøyene, sier en færøyisk kilde til Kristelig Pressekontor.

Frelsesarmeens organ i Norge, Krigsropet, siterer fra begrunnelsen til at Kúrberg har fått tittelen. Der heter det blant annet at «Martin tar seg av de som er kommet på et galt spor, som samfunnet burde hjulpet (...) Martin ofrer sitt liv for denne gruppen og har fortjent en heder for sitt arbeid. I tillegg tar han ansvar når samfunnet ikke gjør det. Martin hjelper de pårørende som ikke vet hva de skal gjøre når de har en i familien som trenger hjelp.»

Prisvinneren selv sier seg både overrasket og rørt over æresbevisningen. Til avisa Sosialurin sier han:

– Det er en stor ære å få denne anerkjennelsen. Jeg er målløs. Hver dag prøver jeg å gjøre verden til et bedre sted ved å redde og hjelpe noen få mennesker. Men jeg gjør ikke dette for anerkjennelsens skyld, sier Kúrberg.

Ikke alene

Sosialurin er øygruppas største avis og står bak kåringen som finner sted ved at leserne sender inn forslag.

Avisa har ikke gått av veien for å hedre kristne ildsjeler også tidligere. Det skjedde også for to år siden da pastoren Øssur Berghamar ble denne æren til del.

Han ble «Årets færøying» fordi han siden 1973 hadde hatt en besøkstjeneste blant færøyinger som har vært innlagt på Rigshospitalet i København. Samtidig har han sammen med sin kone lenge ledet den færøyiske frikirkemenigheten Kristnastova i den danske hovedstaden. KPK

 

Relaterte artiklerPowered by Cornerstone