kpk - til forsiden
               
Kristelig Pressekontor postboks 101 tlf 69 88 43 90 faks 69 88 43 94 e-post kpk@kpk.no
 
 
 

 

KPK leverer tekst og bilder til aviser og andre medier, som abonnerer på stoffet. Andre som besøker siden, kan lese nyhetsstoffet 24 timer etter at det er sendt ut til abonnentene.
Tekst på bokmål og nynorsk.

Jesus har omsorg for hele mennesket

Publisert 27.01.2020

Av Nils-Petter Enstad, Frelsesarmeen

5. søndag i Åpenbaringstiden, 2. februar, 2020

Prekentekst: Markus 2,1-12

Noen dager senere kom Jesus igjen til Kapernaum, og det ble kjent at han var hjemme. Det samlet seg så mange at de ikke fikk plass, ikke engang utenfor døren. Mens han forkynte Ordet for dem, kom de til ham med en som var lam. Det var fire mann som bar ham. Men de kunne ikke komme fram til ham på grunn av trengselen. Derfor brøt de opp taket over stedet der han var, laget en åpning og firte ned båren som den lamme lå på. Da Jesus så deres tro, sa han til den lamme: «Sønn, syndene dine er tilgitt.»
  Nå satt det noen skriftlærde der, og de tenkte med seg selv: «Hvordan kan han si slikt? Han spotter Gud! Hvem andre kan tilgi synder enn én – det er Gud?» Straks visste Jesus i sin ånd at de tenkte slik, og han sa til dem: «Hvorfor går dere med slike tanker i hjertet? Hva er lettest å si til den lamme: ‘Syndene dine er tilgitt’ eller: ‘Stå opp, ta båren din og gå’? Men for at dere skal vite at Menneskesønnen har makt på jorden til å tilgi synder» – og nå vender han seg til den lamme – «Jeg sier deg: Stå opp, ta båren din og gå hjem!» Og mannen reiste seg, tok straks båren og gikk ut rett for øynene på dem, så alle ble ute av seg av undring. De priste Gud og sa: «Noe slikt har vi aldri sett.»

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER 

Mange av oss kjenner igjen fra søndagsskolen fortellingen om den lamme mannen i Kapernaum. Det er en fortelling med mye dramatikk i seg – folkemengden som sperret veien, vennene som gikk opp på taket og mannen som ble firt ned på en båre.
 

Dette er den eneste gangen vi leser i evangeliene at Jesus underviste innendørs. I de andre fortellingene skjedde dette i friluft, på en slette, fra en fjellknaus eller fra en båt. Kanskje var det erfaringen fra denne dagen i Kapernaum som fikk ham til å legge undervisningen utendørs? Det må jo ha vært litt spesielt å oppleve at taket blir fjernet over hodet ditt og en båre blir senket ned?
 

Det var en gruppe på fem som sto for denne hendelsen: En lam mann og de fire vennene hans. Evangelisten skriver at Jesus «så deres tro». Ofte har man tenkt at det var de fire vennenes tro Jesus så, men det er ingenting som tilsier at ikke den syke også trodde. Han må jo ha visst hva vennene tenkte å gjøre og gitt sitt samtykke til det. Han var jo ikke bare en pakke som lot seg frakte rundt. Han var et menneske med tanker, lengsler og drømmer. Et håp om å bli frisk igjen; om å kunne gå rundt, sammen med de andre. Men også med et ønske om å oppleve Guds nåde.
 

Jesus så disse lengslene. Derfor sa han: «Sønn, syndene dine er tilgitt!»
 

Det var ord som provoserte mange. Bare Gud kan tilgi synd. Men det er også bare Gud som kan helbrede, slik det skjedde her. Derfor fulgte Jesus opp med å si «Stå opp, ta båren din og gå hjem!»
 

Et av Frelsesarmeens slagord er «Omsorg for hele mennesket». Ikke bare kroppen, men også sjelen. Ikke bare sjelen, men også kroppen og hverdagslivet.
 

Dagens tekst forteller oss at dette også er Jesu slagord. Han har omsorg for hele mennesket.Powered by Cornerstone