kpk - til forsiden
               
Kristelig Pressekontor postboks 101 tlf 69 88 43 90 faks 69 88 43 94 e-post kpk@kpk.no
 
 
 

 

KPK leverer tekst og bilder til aviser og andre medier, som abonnerer på stoffet. Andre som besøker siden, kan lese nyhetsstoffet 24 timer etter at det er sendt ut til abonnentene.
Tekst på bokmål og nynorsk.

Frykter for mye kontroll i bistandsarbeidet

Tegle, Alice
Publisert 09.01.2020
HimalPartners generalsekretær Heidi Westborg Steel takker for seg med en klar advarsel til norske misjonsorganisasjoner.

På vei ut døra i organisasjonen hun har ledet i ti år uttrykker hun bekymring for fremtiden til norske misjonsorganisasjoner. Hun mener norske bistandsmyndigheter risikerer å kontrollere ihjel initiativ og risikovilje hos misjonsorganisasjonene og deres lokale samarbeidspartnere.

LAST NED SAKEN I TEKSTFORMAT HER

– Faren er at vi, i stedet for å finne de lokale som er ute i feltet og bygger relasjoner, finner dem som er best til å sitte ved kontorpulten for å kontrollere og rapportere.

– Er ikke målbare resultater den beste måten for givere og skattebetalere å vite at pengene deres går dit de skal?

– I første omgang, ja, men i neste runde betyr det at organisasjonene begynner å styre fra kontorpulten uten å vite hva behovene er der ute i felten. Da ender ikke pengene der de trengs mest.

– Feil fokus

Westborg Steels bekymring kommer etter at hun har vært tett på det norske misjonslandskapet det siste tiåret. Som HimalPartner-general har hun samarbeidet med Digni, Norme og Samarbeid menighet og misjon (SMM). I tillegg har hun samarbeidet i nettverk av frivillige organisasjoner, og med norske bistandsmyndigheter på en rekke arenaer.

Det er spesielt måten resultatene måles på som får Westborg Steel til å reagere.

– Hensikten er god. Vi skal vise myndighetene at skattebetalernes penger brukes på en god måte. Vi må rapportere ned på detaljnivå, for eksempel om hvor mange i en landsby som har skjønt at alkohol er farlig for dem. En så konkret resultatindikator kan lett styre fokus mot det målbare og vekk fra det mer komplekse målet om å redusere rusproblemer, sukker hun.

– Er tilliten til de lokale på vei ut av misjonsorganisasjonene på grunn av dette?

– Nei. Lokalt eierskap og tillit er basen i bærekraftig utviklingsarbeid, men myndighetene styrer dem i en annen retning. Man ansetter flere og flere som er så opptatt av detaljer at det pr. definisjon blir kontroll. Man blir mindre risikovillig.

Risikerte konkurs

Hun erfarte selv dette dilemmaet da organisasjonen for en tid tilbake fikk mulighet til å involvere seg i et prosjekt i den vestlige delen av Kina.

– Vi ble utfordret på om vi turte å gå inn i et slikt samarbeid siden det tilsynelatende var et risikofylt prosjekt, men for HimalPartner kan det ikke være aktuelt å kutte ut slike muligheter i Kina. Vi får heller gå konkurs enn å svikte dem som trenger det, sier Westborg Steel og fortsetter:

– Vi må ikke sette eget kall og integritet på spill i redselen for en situasjon vi ikke har full kontroll over.

Hennes bønn til misjonsorganisasjonene fremover er derfor at de bruker potensialet de har til å være en tydelig motvekt til kontrolltendensen.

– Vi kan språket og kulturen i landene der vi jobber, fordi våre utsendinger bor der selv. Vi ser tydelig den gode effekten dette kan ha på tillitsforholdet mellom organisasjonen og de nasjonale. Her kan vi virkelig utgjøre en forskjell, argumenterer hun.

Styrke i sårbarhet

Frykter for mye kontroll i bistandsarbeidetNY FASE: Heidi Westborg Steel er klar for et sabbatshalvår som student og styreleder i International Child Development Program (ICDP) etter den langvarige innsatsen som sjef i HimalPartner. Misjon og bistand fortsetter likevel å engasjere henne. Foto: Alice Tegle, KPK.

«Styrke i sårbarhet», kaller Westborg Steel denne risikoviljen. Hun mener vi ikke må være så redde for å være sårbare. Dét er også et ideal hun har hatt i de ti årene som HimalPartners øverste leder. Under hennes styre har HimalPartner også markert seg ved å sette mental helse og bistand på dagsordenen, i organisasjoner så vel som hos norske bistandsmyndigheter. HimalPartner berømmes også av lokale partnere for sin evne til å lytte aktivt til lokale behov.

– Sårbarheten binder oss sammen og skaper fellesskap og tillit til Gud og hverandre. Lederskapet er derfor ikke bare noe jeg må prestere, sier Westborg Steel idet den siste pappesken fra kontoret er båret inn i bilen fra toppetasjen i Staffeldts gate i Oslo hvor HimalPartner er leietaker hos Normisjon.

Heidi Westborg Steel kjenner på at hun gir seg på topp, selv om utfordringene fortsatt er mange.

– Jeg har kjent på at jeg har fått være en del av Guds store misjon, sier hun. KPK

 

FAKTA

  • Heidi Westborg Steel er nylig avgått generalsekretær for HimalPartner etter ti år som leder for organisasjonen.
  • Hun er gift og har to voksne døtre på 22 år og 19 år.
  • Westborg Steel er utdannet innen organisasjonsutvikling, ledelse og samfunnsgeografi.
  • Hun har også yrkesbakgrunn fra Blå Kors Norge og Signi spesialsykehjem for døve.
  • Hun er barnebarn av Tibetmisjonens (nå HimalPartner) pionermisjonær David Westborg.

 

Relaterte artiklerPowered by Cornerstone