kpk - til forsiden
               
Kristelig Pressekontor postboks 101 tlf 69 88 43 90 faks 69 88 43 94 e-post kpk@kpk.no
 
 
 

 

KPK leverer tekst og bilder til aviser og andre medier, som abonnerer på stoffet. Andre som besøker siden, kan lese nyhetsstoffet 24 timer etter at det er sendt ut til abonnentene.
Tekst på bokmål og nynorsk.

100 år siden første julegrantenning

Enstad, Nils-Petter; Ruud, Ingunn Marie
Publisert 29.11.2019
Visste du at ideen til tenning av julegrana kom fra samme kvinne som innførte Frelsesarmeens julegryter til Norge?

Desember 1919 var det første året julegrana på Universitetsplassen i Oslo ble tent. Siden spredte denne tradisjonen seg til andre norske og utenlandske byer.

Initiativet til julegrantenningen kom fra Othilie Tonning. Hun var offiser i Frelsesarmeen og hadde 18 år tidligere vært ansvarlig for å innføre den amerikanske tradisjonen med julegryter til Norge.

LAST NED SAKEN I TEKSTFORMAT HER

Kong Haakon sørget for musikken

Det første året skjedde tenningen bare noen få dager før jul, uten noen form for kunstnerisk markering. Men Kong Haakon, som var en god venn av Frelsesarmeen, ville det annerledes. Den lille julaften ga han gardemusikken tillatelse til å spille ved grana på Universitetsplassen i stedet for på slottsplassen slik de pleide.

Fortsatt er det Frelsesarmeen som arrangerer julegrantenningen i Oslo i samarbeid med kommunen. Musikk fra Frelsesarmeens hornorkester er fast innslag. Den første desember i år deltar også Lysejordet skoles barnekor og Magne Furuholmen som framfører årets julelåt for Frelsesarmeen.

Frelsesarmeen skriver på Facebook at de venter et oppmøte på rundt 10.000 mennesker til årets arrangement.

100 år siden første julegrantenningI 100 ÅR: Årets julegran står klar på Universitetsplassen til å tennes på søndag. Dette markerer starten på adventstiden for mange i Oslo. FOTO: Ingunn Marie Ruud, KPK

Markerer starten på adventstiden

I hovedstaden er tenningen av julegrana å betrakte som den offisielle åpningen av adventstiden. Selv i krigsårene var grana og gryta på plass på Universitetsplassen.

Gryta og granas «mor» i Norge, Othilie Tonning, døde i 1931. Hun har fått en gate i Oslo og en plass i hjembyen Stavanger oppkalt etter seg. Men de viktigste minnene etter henne er nok julegrytene og julegranene som hvert år settes fram i mange norske byer. KPK

100 år siden første julegrantenningHENGER SAMMEN: Julegrytene og julegranene henger som regel sammen. De har til og med samme opphavskvinne i Norge, frelsesoffiser Othilie Tonning. FOTO: Frelsesarmeen

 

 

Relaterte artiklerPowered by Cornerstone