kpk - til forsiden
               
Kristelig Pressekontor postboks 101 tlf 69 88 43 90 faks 69 88 43 94 e-post kpk@kpk.no
 
 
 

 

KPK leverer tekst og bilder til aviser og andre medier, som abonnerer på stoffet. Andre som besøker siden, kan lese nyhetsstoffet 24 timer etter at det er sendt ut til abonnentene.
Tekst på bokmål og nynorsk.

Tilbake til kirkens røtter

Hermansen, Boe Johannes
Publisert 27.11.2019
– Om disse fascinerende personlighetene i den unge kristne kirke vekker en tørst hos noen etter å få vite mer, blir ønsket for min nye bok oppfylt, sier Dagfinn Stærk.

Dagfinn Stærk (69), som nettopp har utgitt boken Kirkens røtter, har bakgrunn som mangeårig pastor i Frikirken. Han er nå inne i sin tredje periode som lokalpolitiker for KrF i Halden. Mest tid bruker han likevel til å arbeide med kirkens historie, ikke minst den unge kirken som overtok etter apostlene.

LAST NED SAKEN I TEKSTFORMAT HER

Som et tre

– Jeg har i mange år vært opptatt av kirkens røtter og mener det er avgjørende at vi søker tilbake dit for å lære og utfordres i vår tid, sier Stærk, og bruker bildet av et tre:

– Jeg tenker at vi er et blad på en liten kvist, på en større kvist, som hører til en gren, som igjen hører til en stamme og som har en rot. Slik er Kristi kirke i verden.

Stærk har vært redaktør for bokserien «Vitnesbyrd fra kirkefedrene» og ga for to år siden ut boken: «Steinene roper», en fremstilling av kirkens tidlige historie i Nord-Afrika.

Arven fra apostlene

Nå har han gitt ut boken Kirkens røtter – introduksjon til et skattkammer på Efrem forlag.

– I boken møter vi dem som spilte en avgjørende rolle for å bevare arven fra apostlene og utforme den kristne bekjennelsen i møtet med en pluralistisk kultur, forteller Stærk, og tilføyer:

– Jeg ønsker også å dele med leserne kirkens første martyrberetninger og lytte til stemmene fra ørkenen, det vil si pionerer og profeter i den framvoksende klosterbevegelsen som følte seg kallet til å virkeliggjøre evangeliets radikale budskap.

Tilbake til kirkens røtterNY: Dagfinn Stærk har nettopp utgitt boken: «Kirkens røtter». FOTO: Boe Johannes Hermansen

Startet som temaserie

– Hvordan startet arbeidet med boken?

– Det begynte med at jeg hadde en serie i Predikantringen i Halden hvor temaet var trosrøtter. Siden tenkte jeg at jeg kunne lage en kortfattet og konsis bok om dette, svarer han.

Stærk påpeker at boken ikke er krevende å lese.

– Er man litt interessert i kirke og historie, bør man kunne lese boken med godt utbytte, mener han.

Boken er delt i 12 selvstendige kapitler og er samlet på kun 87 sider.

– Mitt ønske er at folk skal få lyst til å lese mer om den tidlige kirkes historie.

Jobber med ny bok

Forfatteren forteller at han jobber med en ny bok som spesielt vil ta for seg kvinnelige forbilder fra oldkirken. Han håper den kan foreligge neste år.

– Men også Kirkens røtter inneholder flere kvinnelige personer, forteller han.

Stærk er glad for at Peter Halldorf, en av de mest kjente skandinaviske forfatterne, har skrevet bokens forord og anbefalt boken.

– Kirkens røtter gir en utmerket introduksjon til noen av de fascinerende personlighetene og de store utviklingstrekk i kirkens første tusen år. Det er en bok som hos mange kommer til å vekke en tørst etter å få vite mer og trenge dypere ned, skriver Halldorf i sitt forord. KPK

 

Relaterte artiklerPowered by Cornerstone