kpk - til forsiden
               
Kristelig Pressekontor postboks 101 tlf 69 88 43 90 faks 69 88 43 94 e-post kpk@kpk.no
 
 
 

 

KPK leverer tekst og bilder til aviser og andre medier, som abonnerer på stoffet. Andre som besøker siden, kan lese nyhetsstoffet 24 timer etter at det er sendt ut til abonnentene.
Tekst på bokmål og nynorsk.

Pinseavis får luthersk redaktør

Gudvangen, Stein
Publisert 26.09.2019
Når Korsets Seier fra nyttår overtas av Dagen, får det som nå er Pinsebevegelsens hovedorgan luthersk sjefredaktør. Det vil ikke påvirke Dagens dekning av bevegelsen, tror Magne Lerø.

Den erfarne redaktøren og avisdirektøren ser klart fordelene med at de to publikasjonene slår seg sammen. Lerøs første reaksjon er at fusjonen vil gagne Dagen økonomisk.

  – Dagens opplag øker gjennom dette, og da får de økt pressestøtte, påpeker Magne Lerø som er redaktør i nettavisen Dagens Perspektiv og magasinet Plot samt eier av bransjeavisen Dagligvarehandelen. Han har tidligere vært administrerende direktør i Vårt Land, ansvarlig redaktør og daglig leder i Ad Fontes Medier AS, et datterselskap av Mentor Medier som eier Vårt Land og som har eierskap i en rekke andre aviser.

  Han ble på denne måten ansvarlig redaktør blant annet for Økonomisk Rapport, Gründer og Ny Tid, som hadde egne underordnede redaktører. Dermed kjenner han godt til slike konstellasjoner som Dagens oppkjøp av Korsets Seier medfører.

LAST NED SAKEN I TEKSTFORMAT HER

Styrket posisjon

Lerø legger til grunn at avtalen mellom dagsavisen Dagen og ukeavisen Korsets Seier (KS) er utformet slik at den også gir KS gevinster.

  – Dagen vil få mer å tilby sine lesere, og det er en fordel for avisen. Dagen vil styrke sin posisjon i Pinsebevegelsen gjennom KS som er et etablert produkt og som har et marked i Pinsebevegelsen. Gjennom dette får Dagen også ut midler fra pressestøtteordningen som er større enn verdien av det KS representerer alene, sier Lerø til Kristelig Pressekontor.

  Ifølge Dagen og Korsets Seier, som kunngjorde oppkjøpet tirsdag, kommer KS som vedlegg til Dagen på fredager. Det vil omtrent doble opplaget for KS og sikre økonomien for en publikasjon som har slitt med inntektene lenge. Samtidig vil alle KS-abonnenter få helgeabonnement på Dagen på kjøpet, så de får avisen på fredager og lørdager. Dette vil øke Dagens opplag betraktelig, og dermed grunnlaget for pressestøtte.

Pinseavis får luthersk redaktørGUNSTIG: – Dagens opplag øker gjennom dette, og de får økt pressestøtte, sier Magne Lerø som er redaktør i nettavisen Dagens Perspektiv.

Luthersk redaktør

Dagens sjefredaktør, Vebjørn Selbekk, blir gjennom oppkjøpet ansvarlig redaktør i Korsets Seier. KS-redaktør Anne Gustavsen får tittelen utgavesjef.

  – Med det får Pinsebevegelsens hovedorgan en luthersk redaktør, selv om han har det meste av sin kristne fartstid i pinsekarismatiske kretser. Er dette litt rart?

  – Jeg kan forstå det hvis noen reagerer på dette, men i praksis er det mer en formalitet, mener Lerø. – Dette er nødvendig når to aviser skal integreres, men Selbekk kommer ikke til å markere seg som KS-redaktør. Mitt tips er at Gustavsen vil framstå som redaktør i KS.

  Lerø vektlegger at KS har en annen identitet enn Dagen, men at den ikke oppleves som så forskjellig at den ikke kan tilbys som en del av Dagens totalprodukt.

  – Dette er et spørsmål om måten de gjør det på. De må la KS være KS og la avisen bli utformet i tråd med de tradisjoner KS står for, kommenterer han og sier det gir god mening å ha KS som et ukemagasin som henvender seg til pinsevenner.

  – De markerer sin posisjon i pinsekretser, og de kommer til å opptre klokt og ikke la KS bli preget av at Dagens lutherske tradisjon. Forandrer de KS, blir poenget med oppkjøpet borte.

– Pinsekarismatisk profil skal bestå

Anne Gustavsen bekrefter Lerøs teori om at det i praksis vil være hun som styrer skuta selv om Selbekk formelt blir ansvarlig redaktør.

– Vi har sikret det i avtalen at den pinsekarismatiske profilen til KS skal bestå. Det er også noe Dagen ønsker, sier hun.

Gustavsen har ikke hørt noen i Pinsebevegelsen reagere på at KS får en luthersk sjefredaktør.

– Men jeg har sett en del kommentarer på nett fra Dagen-lesere som frykter Dagen skal bli mer pinsekarismatisk, så bekymringen er nok større den veien.

Uendret journalistikk

– Ligger det utfordringer i at en avisredaktør blir ansvarlig redaktør for hovedorganet i et trossamfunn som avisen hans også skal dekke kritisk, Lerø?

  – Vil man gjøre en prinsipielt betenkelig sak ut av det, kan man det, men jeg tror ikke Dagens journalistikk vil bli påvirket av oppkjøpet. Dagen-redaktøren får bare et formelt ansvar for KS, og KS vil ikke tale på vegne av Pinsebevegelsen. Det blir nok mer et organ som er opptatt av Pinsebevegelsens ideer og som følger med på det som skjer der, enn et organ for bevegelsen og dens ledelse. Kanskje har de en klausul om at Pinsebevegelsen skal konsulteres når ny KS-redaktør skal ansettes, så de får en redaktør som hører hjemme i bevegelsen, tror Lerø.

Gustavsen bekrefter dette.

– Det skal opprettes et referanseutvalg med nøkkelpersoner fra Pinsebevegelsen som skal sikre den pinsekarismatiske profilen og vi har gjort en avtale om at utgavesjef ikke kan byttes ut uten forankring i Pinsebevegelsen, sier hun, og legger til at KS ikke lenger vil kalles for Pinsebevegelsens hovedorgan etter overtagelsen.

Konservativ allianse

Lerø legger til grunn at det vil bli jobbet fram en arbeidsdeling mellom de to redaksjonene og at Dagen vil utsette Pinsebevegelsen for samme kritiske journalistiske blikk som før. Han ser derfor ingen prinsipielle innvendinger mot oppkjøpet. Han ser heller for seg at det kan komme flere lignende oppkjøp framover.

  – Dagen synes KS er kommersielt interessant, og dette er et oppkjøp det er verdt å merke seg. De har litt ulike tradisjoner, men drar i samme hovedretning. Det handler om konservativ og bibeltro teologi. De gamle skillene som gikk på voksendåp og tungetale, er der nok, men det er ikke der de store konfliktlinjene går lenger. Det er ikke lenger en pinseleir og en annen leir i Misjonssambandet. Noen vil si det er et eksempel på at man er kommet nærmere hverandre og at det markerer at man står på samme side i kirkelivet. KPK

 

Foto:

 

OPPKJØP: Avisen Dagen overtar pinseorganet Korsets Seier. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

 

GUNSTIG: – Dagens opplag øker gjennom dette, og de får økt pressestøtte, sier Magne Lerø som er redaktør i nettavisen Dagens Perspektiv.

 

Relaterte artiklerPowered by Cornerstone