kpk - til forsiden
               
Kristelig Pressekontor postboks 101 tlf 69 88 43 90 faks 69 88 43 94 e-post kpk@kpk.no
 
 
 

 

KPK leverer tekst og bilder til aviser og andre medier, som abonnerer på stoffet. Andre som besøker siden, kan lese nyhetsstoffet 24 timer etter at det er sendt ut til abonnentene.
Tekst på bokmål og nynorsk.

Helga Haugland Byfuglien går av som preses

Gudvangen, Stein
Publisert 02.09.2019
Den norske kirkes preses, biskop Helga Haugland Byfuglien, fratrer sin stilling i februar neste år.

Hun har ledet bispekollegiet siden 2011 og ble Den norske kirkes aller første preses i fast stilling. Hennes avskjedsgudstjeneste blir i Nidaros domkirke 26. januar 2020.

LAST NED SAKEN I TEKSTFORMAT HER

Levert oppsigelse

– I juni neste år fyller jeg 70 år, og jeg har bestemt meg for å slutte før oppnådd aldersgrense. Jeg fratrer som preses i Bispemøtet ved utgangen av februar 2020, og har i dag levert min oppsigelse til Kirkerådet. Jeg har også informert de andre biskopene og Nidaros bispedømmeråd og de ansatte i Nidaros domprosti om dette, sier Byfuglien til kirken.no.

Første kvinne

Haugland Byfuglien kom fra stillingen som biskop i Borg og var den første kvinnen som ledet bispekollegiet.

Byfuglien ble ordinert våren 1981 og hadde sin første prestetjeneste i Kolstad menighet i Trondheim. Senere har hun vært generalsekretær i Norges KFUM-KFUK. Hun ble vigslet til biskop i Borg i 2005.

Hun etterfulgte biskop Ole Christian Kvarme som bispekollegiets leder, og ble innviet som preses 2. oktober 2011 i en fullsatt Nidaros domkirke, med alle landets biskoper og H.M. Kong Harald til stede.

Etter at posisjonen som preses ble en fast stilling, har hun vært biskop i Nidaros bispedømme med Nidaros domprosti som sitt særlige tilsynsområde.

– Jeg er dypt takknemlig for en rik, spennende og utfordrende tjeneste i vår kirke, sier Haugland Byfuglien. KPK

 

 Powered by Cornerstone